Recent Posts

Sunday, April 10, 2011

Laksa Sarawak versi Belalak.Blogspot

nyum..nyum..nyum jom menikmati kesedapan LAKSA SARAWAK
hari sabtu yang indah...tengah selongkar dapur..
tup..tap..tup..tap...jumpa lak perencah LAKSA SARAWAK
so decide nak masak LAKSA hari ini...
hehehhe...ni percubaan kali kedua aku
yang first dulu..terlalu "lemak" sangat..hehehhe
jadi apa lagi..aku sediakan bahan-bahan nya

BAHAN-BAHAN
perencah LAKSA SARAWAK - santan - bawang putih & merah
- serai - halia -
untuk isi LAKSA - udang - ayam carik - telur carik - tauge -limau nipis
- sambal belacan -

CARA SEDIAKAN KUAH
tumiskan bawang putih & merah, serai, halia sampai kuning
pas tu letak perencak, santan...dah mendidih letak air (air rebusan ayam pun boleh)
letak la garam & perasa sikit
(pandai-pandai la korang mengagak, asal sedap ok ler)

perencah ni dikatakan antara perencah tersedap..Cop HJ MANAN 
SO INILAH HASILNYA..dalam kuah tadi aku letak la sikit
tulang-tulang ayam..so far so good lah aku masak
sejujurnya tak la sedap sangat (mood merendah diri) but boleh la
tambah dua kali kalau makan....bak kata orang sarawak..
BELALAK ehhhh...

ni lah kuahnya..better la dari yang first dulu
bila kuah dah siap aku proses BAHAN-BAHAN SAMPINGAN pulak
mee hoon, udang, tauge dicelur dalam air panas
ayam direbus dulu pas tu dicarik
goreng telur pas tu dicincang..hehehehhe
limau nipis jangan lupa
oleh sebab aku tak makan sambal belacan so aku tukar dengan cili padi
fuhhhhhh...berasap

NI LAH MEE HOON SELEPAS DICELUR...

tak kan jadi LAKSA SARAWAK kalau tak ade isi-isi di atas
perghhhhhhhhhhh.........semuanya dah siap so apa lagi..kita
MAKAN laaaaaaaaaaaaaa....


so untuk bertambah selera, susuhlah seperti di atas
pas tu letak kuah
sebelum makan tu, perah la limau nipis lu..
hehehhe....JOM MAKAN dan SELAMAT MENCUBA

1 comments:

IbuDhira said...

lamak dh sik makan laksa kohh..rinduu ehh...kenak beli perencah tokk..hehhe

nway belalak...salam perkenalan k..

Post a Comment